Agenda

Breed buurtoverleg Schilderswijk

Het Breed Buurtoverleg vormt het hart van bewonersorganisatie De Paraplu. Hier ontmoeten bewoners elkaar, delen hun ervaringen en bedenken projecten om de buurt schoner, veiliger en leefbaarder te maken. Vaak schuiven medewerkers van de Gemeente of instanties aan om informatie te geven of te ontvangen.

Alle bewoners en bewonersgroepen van de Schilderswijk zijn welkom op de maandelijkse bijeenkomsten. En: als je drie keer komt stem je mee over alle besluiten die worden genomen. Jouw stem wordt dus gehoord! Het BBO Schilderswijk-West vindt plaats in het pand van De Paraplu aan de Van der Neerstraat 238.

 

Meer weten? Agenda’s ontvangen? Stuur een mail naar info@parapludh.nl of bel met De Paraplu: 070 – 3809200 (bereikbaar op maandag en donderdag van 9u tot 14u).

Nationaal integratiediner in De Mussen

Het Nationaal Integratiediner is een initiatief waarbij op vele locaties verspreid door Nederland zo’n 25000 mensen bij elkaar komen om samen te dineren en kennis te maken met elkaars cultuur en achtergrond. Overal in het land vinden de diners gelijktijdig plaats.

Het Nationaal integratiediner in de Schilderswijk wordt net als vorig jaar georganiseerd door Resto Van Harte in samenwerking met Stichting één land één samenleving op donderdag 11 oktober van 18:00 tot 21:00 uur . Het Nationaal Integratiediner was de afgelopen jaren een enorm succes, een waarlijk feest. Dat willen we er dit jaar weer van maken! Het wordt een verrassend ontmoetingsdiner met een grote diversiteit aan bewoners van Den Haag, waarbij u mensen van andere culturen leert kennen. politici, inwoners van de Schilderswijk en andere Hagenaars gaan met elkaar in gesprek.

Kosten 5 euro  (met ooievaarspas 3,50 euro). Tevens is donatie aan stichting één land één samenleving welkom!


U dient zich aan te melden, want er is een beperkt- max 125 plaatsen beschikbaar. U kunt zich direct aanmelden via
tinyurl.com/integratiediner. Voor meer informatie kunt u mailen naar info@leerjelandgenotenkennen.<wbr />nl en kijken op www.eenlandeensamenleving.nl

De negentiende editie van Festival de Betovering speelt zich af van 19 t/m 27 oktober op zo’n 55 plekken in Den Haag. Kunstenaars en theatermakers uit binnen- en buitenland dompelen kinderen van twee t/m twaalf jaar onder in ruim 550 voorstellingen en workshops. De Betovering is hét internationale kunstfestival voor de jeugd en verwacht zo’n 25.000 bezoekers.

WAT WORDT ER VERWACHT

Tijdens het festival kunnen kinderen genieten van, en zich laten verrassen en ontroeren door, de ruim 500 nationale en internationale voorstellingen en workshops in grote zalen, wijktheaters, musea, bibliotheken en op straat door heel Den Haag.

 
Er zijn ook allerlei voorstellingen te zien in de buurt van de Schilderswijk, Transvaal en Rivierenbuurt. Zo kun je naar de voorstelling De koningin van de Zuideroceaan in Bibliotheek Schilderswijk en Transvaal. Of kom naar Theater de Vaillant tijdens Het feest van Nansi aan Zee.

 
WORKSHOPS

Ben je liever zelf bezig? In onder meer het Gemeentemuseum, het Mauritshuis, het Nederlands Dans Theater, Museum Meermanno, het Koninklijke Conservatorium, Nest, Boekhandel Van Stockum en op de Pier in Scheveningen zijn workshops. Van hiphop tot Ierse dans, van het maken van inktmonsters tot animaties met schubben, van afvalmode tot dieren etsen, van P-bone tot drums bespelen. Er is genoeg te doen, neem een kijkje op de website www.debetovering.nl

 

NAAR HOLLAND. REPATRIËRING, MIGRATIE OF VLUCHT?

Tussen 1945 en 1969 reisden zo’n 350.000 mensen vanuit de Indonesische archipel naar Nederland, in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog en de onafhankelijkheid van Indonesië. De meesten van hen waren Indische Nederlanders. De tentoonstelling ‘Naar Holland’, van 22 september t/m 28 oktober in het Migratie Museum in Den Haag, vertelt over de ervaringen van deze landgenoten met een gemengde Europese en Aziatische achtergrond, de zogeheten Indo’s. Centraal staat de periode 1952-1956.

 

De Nederlandse overheid voerde aanvankelijk een actief beleid om deze ‘Oosterse Nederlanders’in Indonesië te houden. Het dagelijks leven in de jonge republiek werd gaandeweg echter onmogelijk omdat de meerderheid Nederlands staatsburger wilde blijven. Uiteindelijk vertrok het grootste deel van deze groep alsnog naar Nederland. Maar hier wachtte vaak onbegrip en afgunst. Zo zouden Indische Nederlanders worden voorgetrokken bij de toewijzing van woningen.

 

Hoe hebben de betrokkenen die tijd ervaren? Hoe voelt het om in zowel moederland Indonesië als vaderland Nederland ongewenst te zijn? Noemen zij hun komst een repatriëring, migratie of vlucht? Wat zijn de parallellen met de latere migratie van andere bevolkingsgroepen? Door in te zoomen op de overeenkomsten met de hedendaagse migratie, wil het Migratie Museum het Indische verhaal vanuit een actueel perspectief met een breed publiek delen.

 

‘Naar Holland’ is ontwikkeld door Stichting Tong Tong en is te zien in het Migratie Museum aan het Hoge Zand 42 in Den Haag. De tentoonstelling is van 22 september t/m 28 oktober van dinsdag t/m zondag te bezoeken tussen 12.00 en 17.00 uur.

 

 

HET MIGRATIE MUSEUM VERTELT EEN NIEUW GEMEENSCHAPPELIJK HAAGS VERHAAL.

 

Het Migratie Museum bestaat sinds 16 mei 2018 en maakt het Haags materieel en immaterieel erfgoed rondom migratie vanaf 1945 toegankelijk. Het museum is een plek waar verhalen worden verzameld en op een hedendaagse wijze gepresenteerd over mensen die om verschillende redenen naar Nederland zijn gekomen. Zij bouwden hun leven op in de Hofstad en leverden een belangrijke bijdrage aan het Den Haag van nu. Via collectieopbouw, tentoonstellingen, educatie, onderzoek en publieksactiviteiten, vertelt het Migratie Museum een nieuw gezamenlijk Haags verhaal.

 

Voor Ondernemers